Beleef het mee. Een bijzonder stukje Drents cultureel erfgoed!

Schaapskudde Ruinen

De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe). De ongeveer driehonderd schapen van de kudde zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap.

Dagelijks, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. Door het begrazen vergrast de heide minder en door het ‘snoeien’ van de heidestruikjes blijft de heide krachtig en gezond. Het leefgebied van de schapen is het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld, een nat bos en heidegebied van bijna 4000 hectare groot.

Een apart ras

Het Drents Heideschaap

Het Drents heideschaap is een schapenras, dat eeuwenlang wordt ingezet voor het begrazen van de heidevelden. Het Drents heideschaap is een vrij klein dier in vergelijking met andere schapenrassen. Het heeft een slank en wendbaar lichaam, lange poten, sterke spieren en stevige pezen rond de gewrichten. De schapen hebben een kenmerkende lange begroeide staart. Het Drents heideschaap is het enige voorkomende schapenras in Nederland met horens. De rammen hebben prachtige spiraalvormige horens en de ooien hebben korte horens, vrij recht en naar achteren gebogen.

.

Een prachtig huis!

De nieuwe schaapskooi

De oude schaapskooi dateert van 1949. Door ruimtegebrek is er in 2017 een nieuwe kooi bijgebouwd. De oude kooi is gerenoveerd en wordt gebruikt als onderkomen voor de lammetjes. Door de nieuwe schaapskooi kon de schaapskudde Ruinen groeien naar 450 schapen. Dit is exclusief de jaarlijkse lammetjes!

Informatie ruimte

Bij de nieuwbouw is ook een informatieruimte gerealiseerd. Deze is dagelijks geopend en vrij toegankelijk. Hartelijk welkom!

Onze mannen & vrouwen

De schaapsherders

De schaapskudde gaat dagelijks de heide op onder de bezielende en kundige aansturing van onze herders. Hoofdherder Michiel Poelenije en herder Annelies worden hierbij ondersteund door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Michiel Poelenije heeft ondanks zijn jonge leeftijd veel ervaring met schaapskuddes. Tijdens zijn studie Mileukunde deed hij ervaring op met enkele stadskuddes in Arnhem en Coevorden. Privé houdt hij een vijftigtal Charollaisschapen. Daarnaast traint hij verschillende kuddehonden. “Graag wil ik mijn ervaring met natuurbeheer, schapenhouden en honden trainen in de praktijk benutten’’, vertelde Michiel toen hij eind 2016 werd hij aangesteld als de nieuwe schaapsherder.

Annelies van Nieukerken kwam in 2016 als hulpherder de schaapskudde Ruinen versterken. Daarvoor runde ze als herder met hart en ziel 27 jaar de schaapskudde in Orvelte.

.

Een impressie

Bekijk de foto's