Nieuwsarchief

 • Bestrating bij nieuwe kooi bijna klaar

  Bestrating bij nieuwe kooi bijna klaar

  Door de regen en de sneeuw van de afgelopen weken is het niet gelukt om de bestrating helemaal klaar te krijgen voor kerst. Wel is de oude gerestaureerde kooi goed te bereiken. Vertrek en aankomst van de schaapskudde kunt u …Lees meer »
 • Bezig met de erfverharding

  Bezig met de erfverharding

  Er wordt momenteel gewerkt aan de erfverharding. De bestrating vordert, maar is op zich ook nog wel een hele klus. De contouren worden al goed zichtbaar. Omdat de oude erfverharding opnieuw wordt gelegd is er enige overlast voor het publiek. …Lees meer »
 • Restauratie oude kooi bijna klaar

  Restauratie oude kooi bijna klaar

  De restauratie van de oude kooi is bijna voltooid. Naast een vloeistofdichte betonnen vloer zijn de voegen hersteld. Maar het meest opvallend is de nieuwe rieten kap en het nieuwe houtwerk in de kopgevels. De ventilatie is mede daardoor sterk …Lees meer »
 • Open huis tijdens Monumentendag

  Open huis tijdens Monumentendag

  Op zaterdag 9 september doen wij mee met de Monumentendag 2017. Wij houden ‘Open huis’ van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bij ons kunt u de vorderingen van de bouw zien en de restauratie van de oude kooi. Daar komt …Lees meer »
 • Cheque van TVM Foundation

  Cheque van TVM Foundation

  Het realiseren van de bouw is mede mogelijk gemaakt door giften vanuit het bedrijfsleven. De heer Joop Atsma heeft als voorzitter van de TVM Foundation samen met de heer Henk Kast een cheque van € 5000,- uitgereikt aan onze voorzitter …Lees meer »
 • Bezoek van gedeputeerde Jumelet

  Bezoek van gedeputeerde Jumelet

  Maandag 28 augustus bracht de heer Henk Jumelet in het bijzijn van een aantal betrokken ambtenaren een bezoek aan de kooi. Hij was benieuwd naar de vorderingen van de bouw, welke financieel onder meer mede mogelijk gemaakt werd door een …Lees meer »
 • Keuring voor het stamboek

  Keuring voor het stamboek

  Wij hechten grote waarde aan het zuiver houden en zo mogelijk verbeteren van het ras Drentse Heideschaap. Daartoe wordt onze kudde jaarlijks gekeurd door leden van de ‘Fokkersvereniging’. Naast de keuring van de kudde in zijn geheel worden er elf …Lees meer »
 • Schaapskudde neemt nieuwe kooi in gebruik

  Schaapskudde neemt nieuwe kooi in gebruik

  Woensdagavond 26 juli zijn de schapen voor het eerst de nieuwe kooi binnen gelopen. De herders Annelies en Michiel waren er voor de begeleiding, maar alles verliep heel soepel. In de nieuwe kooi is ruimte voor meer dan 400 schapen, …Lees meer »
 • Meer schapen tegen ‘vergrassing’ Drentse hei

  Meer schapen tegen ‘vergrassing’ Drentse hei

  De Drentse hei wordt steeds minder paars, maar met nog meer schapen en ook de inzet van machines willen de heidebeheerders de vergrassing, de belangrijkste oorzaak van het verdwijnen van de paarse hei, aanpakken. Dat zegt Albert Kerssies, voorzitter van de …Lees meer »
 • Stichting Ruinen 1865 sponsort Schaapskudde Ruinen

  Stichting Ruinen 1865 sponsort Schaapskudde Ruinen

  De bouwplannen van de Ruiner Schaapskudde passen goed in de filosofie van de Stichting Ruinen 1865. Daarom is er positief op een verzoek van het bestuur van de Schaapskudde Ruinen gereageerd. De heren W. Rumph en J. van den Berg …Lees meer »
 • Bouw nieuwe kooi vordert

  Bouw nieuwe kooi vordert

  De bouw van de nieuwe kooi zal binnen enkele weken worden voltooid. In de week van 19 juni worden de wanden afgerond. De wanden zijn betimmerd met inlands larikshout. De week daarop komen de dakplaten er op en is de …Lees meer »
 • Sophie maakt mooiste kleurplaat

  Sophie maakt mooiste kleurplaat

  Op vrijdagmiddag 27 april om 16.30 uur kreeg Sophie de prijs uitgereikt bij de schaapskooi door herder Michiel die net om 16.00 uur de schapen had binnengebracht. Sophie uit Klazienaveen was samen met haar moeder op Lammetjesdag geweest en had met …Lees meer »
 • Bouw ligt op schema

  Bouw ligt op schema

  De bouw van de nieuwe kooi loopt voorspoedig. Na de fundering en de vloeistofdichte vloeren zijn de spanten geplaatst. Nu zijn ze bezig met het aanbrengen van de houten ligger. Het model van de nieuwe kooi wordt nu goed zichtbaar. …Lees meer »
 • Gift van Onderwijsbureau Meppel

  Gift van Onderwijsbureau Meppel

  Het Onderwijsbureau Meppel heeft een gift van €500,- aangeboden aan de Schaapskudde Ruinen. Het Onderwijsbureau Meppel doneert het bedrag omdat zij vinden dat de schaapskudde Ruinen van betekenis is voor kinderen, cultuur en beleving. Als Schaapskudde Ruinen zijn wij zeer …Lees meer »
 • Verbouwing bereikt hoogtepunt

  Verbouwing bereikt hoogtepunt

  In de vroege ochtend was er alleen nog maar een betonvloer, ’s middags kon wethouder Jan ten Kate de vlag al in top doen voor het bereiken van het hoogste punt van de nieuwe schaapskooi Ruinen. Een hoogste punt van …Lees meer »
 • Topdrukte tijdens lammetjesdag

  Topdrukte tijdens lammetjesdag

  Evenals vorig jaar mocht lammetjesdag 2017 zich verheugen op een grote belangstelling. Er zijn in totaal meer dan 5000 bezoekers geweest. De beschuit met muisjes lieten de mensen en kinderen zich goed smaken. In totaal werden er rond de 3000 …Lees meer »
 • Verbouwing kent voorspoedige start

  Verbouwing kent voorspoedige start

  In de maand maart is er een voortvarende start gemaakt met de bouw. De vloer en lagere wanden van de nieuwe kooi zijn reeds klaar. Rond half maart volgden de spanten, waarbij ook het hoogste punt werd bereikt. Ter plekke …Lees meer »
 • Start bouw nieuwe schaapskooi van start

  Start bouw nieuwe schaapskooi van start

  Na jaren voorbereiding, intensieve plannenmakerij en fondsenwerving is het zo ver. Vanaf 2 maart is de eerste schop de grond in gegaan voor de gloednieuwe schaapskooi in Ruinen. Start volgende week De nieuwbouw maakt deel uit van een groter project …Lees meer »
 • Bijdrage van Leader maakt de bouw mogelijk

  Bijdrage van Leader maakt de bouw mogelijk

  Dinsdag 28 februari is de bijdrage vanuit Leader toegezegd. Gedeputeerde Henk Jumelet kwam de check overhandigen aan onze voorzitter Albert Kerssies. LEADER is een programma van de Europese Unie met als doel plattelandsgebieden economisch te versterken. We zijn als Schaapskudde …Lees meer »
 • Eerste lammetjes geboren

  Eerste lammetjes geboren

  Vandaag (24 februari) zijn de eerste lammeren geboren. De eersten waren meteen een tweeling. Bij Drentse Heideschapen is dat vrij ongebruikelijk. Hooguit twintig procent van de ooien krijgen een tweeling. In verband met de regelingen rondom Q-koorts is de kooi …Lees meer »
 • De herders in het nieuws

  De herders in het nieuws

  ‘Michiel is wel een hippe schaapsherder’, zo kopte het artikel in de Stentor van zaterdag 21 januari. De 30 jarige nieuwe herder van onze kudde werd eerder al geïnterviewd door RTV Drenthe, samen met collega Hanneke. Nu besteedt ook de …Lees meer »
 • Nieuwe herders Schaapskudde Ruinen

  Nieuwe herders Schaapskudde Ruinen

  Vanaf begin januari is de vacature voor herder bij de schaapskudde Ruinen ingevuld. Michiel Poelenije en Hanneke Luning zullen samen de schaapskudde gaan beheren. Michiel heeft tijdens zijn studie Milieukunde ervaring opgedaan met enkele stadskuddes, onder anderen in Coevorden en …Lees meer »
 • Bezoek van een oud-bestuurder

  Bezoek van een oud-bestuurder

  De heer Smeding, inmiddels 94 jaar oud, was tussen 1949 en 1969 nauw betrokken bij de schaapskudde van Ruinen. Hij wilde graag met onze voorzitter de zaken van toen en nu nog eens bespreken. Daarvoor kwam hij met eigen vervoer …Lees meer »
 • Voorbereidingswerk nieuwbouw gestart

  Voorbereidingswerk nieuwbouw gestart

  De voorbereidingen voor de uitvoer van de bouwplannen zijn gestart. Het achterstallige onderhoud van de sloten rondom het erf wordt nu al uitgevoerd, om te voorkomen dat we komende winter hinder krijgen van wateroverlast. In overleg met het waterschap zijn …Lees meer »
 • Nationale Ouderendag

  Nationale Ouderendag

  Op de Nationale Ouderendag kwam de hartenwens van twee oudere dames uit Bodegraven uit. Zij mochten aanwezig zijn bij het vertrek van de Ruiner Schaapskudde. Vroeger kwamen zij vaker bij de kooi en daar hebben ze dierbare herinneringen aan. Natuurlijk …Lees meer »
 • Tropenrooster voor de schaapskudde

  Tropenrooster voor de schaapskudde

  Met de snikhete dagen rond 26 augustus hebben we het begrazingsschema aangepast. De kudde loopt nu van 6.00 uur s’ochtends tot ongeveer 13.00 uur op de hei. Natuurlijk moet er dan veel water in de buurt zijn, maar daar is …Lees meer »
 • Topdrukte bij de Ruiner schaapskooi

  Topdrukte bij de Ruiner schaapskooi

  Het is vakantietijd. Dat is te merken bij de schaapskooi. De hele dag door loopt het af en aan. En bij vertrek en aankomst van de kudde is er extra veel publiek. Ook veel ouders met jonge kinderen. Gisteren sprak …Lees meer »
 • Struikheide op Dwingelderveld weer paars

  Struikheide op Dwingelderveld weer paars

  We krijgen nogal eens vragen over de paarse heide op het Dwingelderveld, of beter gezegd het ontbreken van paarse heide. De bezoekers zien alleen maar gras. Maar wie nu over het Dwingelderveld fiets moet ook paarse heide zien bloeien. Op …Lees meer »
 • Donatie Rabobank Zuidwest Drenthe voor verbouwing schaapskooi

  Donatie Rabobank Zuidwest Drenthe voor verbouwing schaapskooi

  Voor de restauratie en verbouw van de schaapskooi hebben wij een bijdrage ontvangen van de Rabobank Zuidwest Drenthe. De check van € 5000,- werd vorige aan onze voorzitter aangeboden door de heer Hans van de Werf, Directievoorzitter van de Rabobank …Lees meer »
 • Schapen voor Exloo

  Schapen voor Exloo

  De schaapskudde van Ruinen heeft 25 lammeren en 16 moederdieren geleverd aan de kudde van Exloo. Vanuit Ruinen komt een mooi koppel jonge schapen, gevarieerd in kleur en uiterlijk. Daarmee komt de kudde van Exloo weer op de oorspronkelijke grootte …Lees meer »
 • Inenting van de schapen

  Inenting van de schapen

  Rond half juli zijn de schapen en lammeren ingeënt tegen q-koorts. Voor publieksbedrijven is er al enige jaren deze verplichting. Omdat er veel mensen bij de kudde komen kijken doen wij mee, om deze ziekte te voorkomen. Want de ziekte …Lees meer »
 • Druk bezocht schaapscheerdersfeest

  Druk bezocht schaapscheerdersfeest

  Op een prachtige locatie bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld werd het schaapscheerdersfeest gehouden. Onder wisselende weersomstandigheden werd het desondanks een feest met veel informatie voor de bezoekers.Naast het scheren van de schapen met de hand werd er door een keurmeester toelichting …Lees meer »
 • Kinderen uit AZC op bezoek

  Kinderen uit AZC op bezoek

  De kinderen van het AZC uit Hoogeveen zijn bij onze kudde op bezoek geweest. Zij hebben genoten van het authentieke Drenthe. Met veel enthousiasme hebben ze onder meer de ruiven gevuld met hooi. Herder Erica werd na afloop door vele …Lees meer »
 • Jaarlijkse stamboekkeuring

  Jaarlijkse stamboekkeuring

  Eén van de doelen van de Schaapskudde Ruinen is om het ras Drents heideschaap in zijn zuivere vorm te behouden. Daarvoor is een gerichte fokkerij van groot belang. Maar ook de jaarlijkse stamboekkeuring is daarbij onmisbaar. De kudde wordt als …Lees meer »
 • Rammen aangekocht

  Rammen aangekocht

  Voor iedere schaapskudde is het van groot belang dat er gefokt wordt met goedgekeurde rammen waardoor de kudde raszuiver blijft. Voor onze kudde gaat het om de zuiverheid van het Drentse heideschaap. Dit jaar zijn er een vijftal rammen gekocht …Lees meer »
 • Oldtimers op bezoek

  Oldtimers op bezoek

  De schaapskooi van Ruinen ligt aan de rand van het Dwingelderveld, aan de rand van de grote heide. Daardoor is het landschappelijk een bijzondere plek. Soms krijg je dan ook heel bijzonder bezoek. Kortgeleden kwamen er een aantal oldtimers op …Lees meer »
 • Verkoop schaapsvachten groot succes

  Verkoop schaapsvachten groot succes

  De schapen zijn weer geschoren, net voordat de warmte van deze zomer los kwam. In twee dagen hebben de scheerders de wollen vachten geknipt. Wat zit er een verschil tussen de buitenkant en de binnenkant van de vacht. Er was …Lees meer »