4 juni 2018 basz

Publiek stemt schaapskooi naar overwinning Drentse Architectuurprijs

De publieksprijs voor de Drentse Architectuurprijs 2018 werd met 630 stemmen gewonnen door de schaapskooi Ruinen. We danken alle stemmers voor dit buitengewoon mooie resultaat. De nieuwe en gerestaureerde gebouwen van de schaapskooi Ruinen worden door het publiek zeer gewaardeerd. Wij zijn hier erg dankbaar voor. 

De publieksprijs werd zaterdag 2 juni in Frederiksoord uitgereikt door gedeputeerde Cees Bijl. Het ontwerp is afkomstig van Architectenbureau Van Ruth uit Dwingeloo. De Drentse Architectuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. In totaal zijn 32 inzendingen voorgedragen. 

Het juryrapport 

Het is een fraai ensemble van losse volumes die ontspannen bij elkaar staan:  de gerestaureerde schaapskooi, een nieuwe schaapskooi, het infocentrum en een uitkijktoren aan het Dwingelderveld. De inpassing is zorgvuldig en slim gedaan, waardoor de oude schaapskooi de blikvanger blijft. De terreininrichting, deels uit oude keien en deels grasbeton. Het hoogste volume, de uitkijktoren, staat verdekt opgesteld achter de nieuwe schaapskooi.

De nieuwe schaapskooi is een eigentijdse herinterpretatie van de oude schaapskooi. Strak vormgegeven met gevels van onbehandeld vergrijzend hout, zonder dakoverstekken en weggedetailleerde dakgoten. Door het afsnijden van het bouwvolume oogt het minder groot dan het is.

Het infocentrum en de uitkijktoren zijn mooi, maar iets minder geraffineerd dan de nieuwe schaapskooi.

Publieksprijs: Het project heeft 630 van de 4042 stemmen ontvangen. Met 5 stemmen meer dan het project Biologisch kippenverblijf De Gunnink in Orvelte, van Bouwkundig Bureau Muntinga uit Beilen, is het de winnaar van de Publieksprijs 2018 geworden.