3 maart 2017 basz

Start bouw nieuwe schaapskooi van start

Na jaren voorbereiding, intensieve plannenmakerij en fondsenwerving is het zo ver. Vanaf 2 maart is de eerste schop de grond in gegaan voor de gloednieuwe schaapskooi in Ruinen.

Start volgende week

De nieuwbouw maakt deel uit van een groter project waarmee in totaal 950.000 euro is gemoeid. Aannemer De Witte begint met de nieuwe schaapskooi, die iets van de bestaande kooi af komt te staan. ,,Volgende week begint het bedrijf met het graafwerk. We verwachten dat de nieuwe kooi begin september klaar is”, legt Albert Kerssies uit, de voorzitter van de schaapskudde Ruinen. Zodra de schapen zijn verhuisd naar hun nieuwe onderkomen begint de aanpak van de huidige schaapskooi. Dat wordt een lammerenkooi, waar schapen en hun pasgeboren lammetjes de tijd krijgen rustig aan elkaar te wennen. De hooischuur wordt gesloopt en vervangen door nóg een nieuw gebouw: een informatie- en educatiecentrum, met pal erachter een opslagruimte. Tenslotte verschijnt een uitkijktoren, van waaraf je een fraai uitzicht krijgt over een deel van het Dwingelderveld. De officiële ingebruikname van dit alles verwacht Kerssies volgend jaar rond deze tijd.

De Witte is een bekende naam, want het bouwbedrijf uit Staphorst realiseerde een paar jaar geleden ook de nieuwe schaapskooi in het Holtingerveld, aan de rand van Havelte. Anders dan daar krijgt de nieuwe kooi in Ruinen geen rieten dak. Dat is indirect het gevolg van de ambitie van Kerssies en de zijnen om de Ruiner kudde van zo’n 300 schapen nu te laten groeien tot 400 à 450 dieren. Kerssies: ,,De nieuwe schaapskooi wordt flink groter. Gebruik je riet als dakbedekking, dan zit je altijd aan een relatief steil dak vast en zou de nieuwe kooi een flink stuk boven het dak van de bestaande schaapskooi uitsteken. Dat wilden we niet.”

Veel hout

De oude, uit 1949 stammende kooi, die wel een rieten dak heeft én houdt, blijft de blikvanger vanaf de toegangsweg. Voor de nieuwbouw, met verspringend, golfplaten dak, wordt voornamelijk streekeigen materiaal gebruikt. De nieuwe kooi is ontworpen door architectenbureau Van Ruth uit Dwingeloo. De bestaande schaaps- en toekomstige lammerenkooi, goed voor jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers, krijgt een verhard looppad. Ook rolstoelgebruikers kunnen dan naar binnen en van dichtbij de pasgeboren lammetjes bewonderen. ,,Als rolstoelers nu de kooi ingaan, hebben ze meteen mest aan de handen.” Het rieten dak wordt vernieuwd en waar nodig wordt het metselwerk hersteld. De planken van de houten wanden worden losgemaakt en in lamellen teruggeplaatst. Dit moet voor een betere ventilatie zorgen.

Informatie- en educatiecentrum

De oude hooischuur gaat tegen de vlakte. Ervoor in de plaats komt een gebouw dat aan de voorkant dienst gaat doen als informatie- en educatiecentrum. Erachter komt een opslagloods. Kerssies ziet graag dat ondernemers uit de regio het nieuwe infocentrum opzoeken voor grotere en kleinere evenementen. Het zou goed zijn voor de binding met bevolking en bedrijfsleven in de regio. Plannen om de oude hooischuur te herbouwen in het centrum van Ruinen hebben hetzelfde doel. De uitkijktoren, uit hetzelfde hout als de nieuwe schaapskooi, wordt 7 meter hoog. ,,Hij komt boven op een heuvel van een meter of 3.”

Eerder deze week werd bekend dat de Ruiner schaapskudde voor de uitvoering van al deze plannen definitief kan rekenen op een bijdrage van bijna 220.000 euro aan Europees geld. ,,Daar was het wachten op. Nu kunnen we echt beginnen”, zegt de ‘baas’ van de Ruiner schaapskudde. De bestaande schaapskooi is een provinciaal monument en voor het herstel ervan is ook subsidie beschikbaar. Naast kleinere fondsen doen ook de gemeenten De Wolden en Westerveld een duit in het zakje.

Kraomschudden

Het jaarlijkse kraomschudden, waarbij de lammetjes kunnen worden geknuffeld, gaat dit voorjaar gewoon door, ondanks de bouwwerkzaamheden. Zondag 2 april is het weer zover. Eind vorige week zijn de eerste lammetjes van dit jaar geboren. Kerssies: ,,De meeste schapen krijgen één lam, sommige twee. Maar we hebben nu ook een drieling in het stro liggen. Dat is echt heel bijzonder.” Een jaar geleden trok het kraomschudden in Ruinen zo’n 5000 belangstellenden. Stichting het Drentse Heideschaap staat voor een mooie opgave. De, uit 1949 daterende, schaapskooi is hoognodig aan vervanging toe. Niet alleen vanwege ruimtegebrek, maar ook omdat de kooi in slechte staat verkeert en niet meer aan de eisen voldoet. Zowel op gebied van dierenwelzijn, als milieu- en arbotechnisch.

Bron tekst: Dagblad van het Noorden

Geef een reactie