11 januari 2017 basz

Nieuwe herders Schaapskudde Ruinen

Vanaf begin januari is de vacature voor herder bij de schaapskudde Ruinen ingevuld. Michiel Poelenije en Hanneke Luning zullen samen de schaapskudde gaan beheren.

Michiel heeft tijdens zijn studie Milieukunde ervaring opgedaan met enkele stadskuddes, onder anderen in Coevorden en Arnhem. Prive heeft hij nu een vijftigtal Charollaisschapen lopen. Naast interesse in schapen traint hij met ‘kuddehonden’ en geeft ondermeer demonstratie schapendrijven. “Nu krijg ik de kans om mijn opgedane ervaring te benutten en mijn enthousiasme voor natuurbeheer, schapen houden en honden trainen te benutten”, aldus Michiel. Hij is ook blij met de bouwplannen die er zijn en hoopt dat die snel zullen worden gerealiseerd.

Hanneke Luning is al zo’n acht jaar als hulpherder betrokken bij de schaapskudde van Ruinen. Vooral de laatste twee jaar heeft zij zich volop ingezet om de kudde goed te laten functioneren. “Samen met de kudde mogen wij zorgen voor een prachtig natuurgebied en het in stand houden van het Drentse Heideschaap.” Hanneke is nu al regelmatig te volgen op facebook schaapskudde Ruinen, waarop zij fraaie foto’s plaats. Zij is geboren en getogen in Ruinen en woont daar nog steeds.

Het bestuur van de Schaapskudde Ruinen is blij dat ze er in geslaagd zijn om nieuwe herders te vinden voor de kudde. Alleen met vaste herders is een bedrijf als een schaapskudde goed te runnen. Naast het beheer van een groot gedeelte van de heide van het Dwingelderveld is de zorg voor gezondheid van de kudde van essentieel belang. Maar ook de bezoekers laten genieten van dit ‘oude ambacht’ behoort tot de taken. Met de komst van Michiel en de nauwere betrokkenheid van Hanneke kunnen we de toekomst weer goed aan.

Inlichtingen bij Albert Kerssies, voorzitter.
Telefoon 06-53436067

Geef een reactie